2015 m. rugpjūčio 27 d.

Skaniausias pomidorų padažas pasaulyje

Kai pirmą kartą paragavau šio sodraus dėdės Jono naminio pomidorų padažo, man tiesiog sutraukė burną nuo malonumo! O tas malonumas - idealus rūgštumo, saldumo ir sūrumo santykis, šiek tiek aštrumo ir tas baziliko aromatas..
Iš kart panorau gauti receptą, tačiau visi Atkalbinėjo, nes labai sunku šį padažą išvirti.. Ir aš nurimau. Iki vienos nakties, kada šį padažą... susapnavau! Taip taip, sapnavau, jog valgau jį vieną, šaukštais.. :))
Po tokio intymaus nuotykio pasiryžau gauti receptą ir padažą pasigaminti. Ir pasirodė, kad vargo čia tikrai nėra tiek daug, kiek atrodo! Prie puodo nuolat stovėti tikrai nereikia, masė nesvyla (na, tik į virimo pabaigą reikia labiau prižiūrėti). Vienintelis užknisantis dalykas - padažo taškymasis. Padažas virdamas tikrai visur taškysis, tad kantrybės.. Bet rezultatas to vertas. :)

Iš 2,5 kg pomidorų gavosi 3 l padažo.

Ingredientai:
2,5 kad gerai prinokusių pomidorų
3 raudonų paprikų
3 didelių morkų
3 svogūnų (naudojau baltą ir mėlynąjį)
1,5 indelio krienų
2 š. druskos
150 g cukraus
Žiupsnis cinamono
1 š. maltų juodųjų pipirų
1 š. kajeno pipirų
Pora saujų šviežio baziliko
100 ml 9% acto
Česnako galva


Gaminimas:
1. Pomidorus užpilti verdančiu vandeniu ir luktelėjus nulupti odeles.


2. Svogūnus, morkas ir paprikas sumalti mėsmale, arba sutarkuoti smulkia tarka. Įspėju, kad nuo svogūno tarkavimo labai verksite. :)

3. Pomidorus be odelių sumaišyti su bazilikais ir sutrinti blenderiu, sudėti į didelį puodą ir užvirti. Man pakako 5 litrų puodo.

4. Pomidorams užvirus, sudėti viską, išskyrus actą su česnaku, t.y.: smulkintas daržoves, krienus, druską, cukrų, cinamoną ir pipirus. Visą šį gėrį be dangčio virti ant vidutinės ugnies apie 1,5 val., karts nuo karto pamaišant (kuo toliau į pabaigą, tuo dažniau), nugraibant putas. Padažas bus gatavas tuomet, kai dalis skysčio išgaruos ir padažas bus pakankamai tirštas.

5. Padažui gerokai sutirštėjus, supilti actą, įspausti česnako ir pavirti dar 5 minutes.




6. Padažą sutrinti blenderiu ir supilstyti į švarius stiklainius.

Skanaus!!!








5 komentarai:

  1. sveiki, noriu tikslintis druskos ir pipiru kiekius - valgomieji saukstai ar arbatiniai sauksteliai?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, valgomieji šaukštai. Aš asmeniškai nuo tokio pipirų kiekio aštrumo nepajutau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. aciu!!! bandysiu si recepta jau siandien, o paskanavus - butinai parasysiu savo ispudzius :)

      Panaikinti
    2. Sveiki, dar kartą, kaip ir žadėjau - vakar išbandžiau Jūsų receptą :) manau, kad apie tikrą skonį visiškai 100 proc. negaliu komentuoti, nes jis vakar, dar ką tik išvirtas, nepilnai atsiskleidė. ir prižadu parašyti, kai tik vėlėliau jo paragausim :)
      Bet paragavus tokio koks jis ką tik išviręs - man tikrai patiko, užskaitau :) padažas skanus ir bus paįvairinimui žiemos atsargoms :)
      Dėl virimo - kadangi aš ėjau "tinginuko" keliu, tai viską tiesiog supjausčiau "bilekaip", o ne tarkavau ar netryniau prieš virimą. tokiu būdu išvengiau taškymosi kunkuliuojant virimo metu :)

      Panaikinti
    3. Ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais! :)

      Panaikinti

Sultingas pyragas su feta ir špinatais

Nesaldžių pyragų mėgėjams. Panašių receptų internetuose apstu, bet aš turiu argumentų kodėl reikia rinktis manąjį ;) Aš žinau Šio Pyrago ...