2020 m. gruodžio 25 d.

Sultingas pyragas su feta ir špinatais


Nesaldžių pyragų mėgėjams. Panašių receptų internetuose apstu, bet aš turiu argumentų kodėl reikia rinktis manąjį ;) Aš žinau Šio Pyrago Sėkmės Paslaptį - tai tešlos paruošimas. Detalės recepte. :)

Aš šį pyragą mėgstu iškepti sekmadienio vakarą ir tuomet kitos savaitės pradžiai turime puikų šaltą, lengvą užkandį, kurį patogu neštis į darbą, užkrimsti pusryčiams, ar su papildomu garnyru (pvz. salotomis) valgyti vakare. Tarp kitko, šis patiekalas tinka ir Kūčioms! Gerai įsikomponuoja tarp silkių ir mišrainių ir jas papildo. :) 

Ingredientai:
1 pakelis bemielės sluoksniuotos arba sviestinės tešlos (geriau pirkti 2 lapus)
Įdarui: 
300g špinatų
2 česnako skiltelės
500g riebios varškės arba fetos (tobulam skoniui rekomenduoju maišyti per pusę)
Ryšulėlis krapų
~50 g kietojo sūrio 
Malto muskato, druskos, pipirų 
2 kiaušiniai (1 pyrago aptepimui)

Gaminimas:
1. Atšildyti tešlą iki kambario temperatūros. Geriausia išimti iš šaltos vietos likus ~valandai iki gaminimo.
2. Nuplauti špinatus ir pakepti keletą minučių ant sviesto ar aliejaus, kol špinatais sukris. Špinatams vystant, išspauskite į juos česnako skilteles ir išmaišykite.
3. Į didesnį dubenį ar kombainą sudėti varškę ir/ar fetą, pjaustytus krapus, tarkuotą sūrį, muskatą, pipirus, įmušti kiaušinį bei pabaigoje sudėti kiek pravėsusius špinatus. 
4. Viską sutrinti blenderiu ar virtuviniu kombainu iki kreminės masės. Praleidus šį žingsnį, pyragas nebus toks sultingas.
5. LABAI svarbus žingnis ir didžioji paslaptis: standartinę orkaitės skardą (arba didžiausią turimą) pabarstome miltais, per vidurį klojame tešlos lapą ir ją plonai iškočiojame iki tokio dydžio, kad pasidengtų per visą skardos plotą. Nepergyvenkit, jei tešla atrodys pernelyg plona, ar kur įplyš - kepant viskas susitvarkys :) Tokiu pat principu, tik ant stalo, iškočiojam kitą tešlos lakštą.
6. Ant iškočiotos tešlos sudedame įdarą, paliekant apie centimetrą nuo kraštų ir ant viršaus dedame kitą tešlos lapą. Kraštelius apspaudžiame šakute ar pirštais.
7. Pyrago viršų aptepti kiaušinio plakiniu ir pašauti į 180C orkaitę 30-40 min.
Skaniausia valgyti atvėsusį.

Patarimai:
- jei naudosite fetą, druskos nedėkite
- vietoj krapų galima dėti svogūnų laiškus ar kitokius žalumynus
- stebėkite, kaip kepa pyragas - jeigu greitai parudavo, pridenkite folija.

2 komentarai:

Sultingas pyragas su feta ir špinatais

Nesaldžių pyragų mėgėjams. Panašių receptų internetuose apstu, bet aš turiu argumentų kodėl reikia rinktis manąjį ;) Aš žinau Šio Pyrago ...