2015 m. birželio 7 d.

Dieviški smidrai su hollandaise


SMIDRAI.
Smidrus turbūt sukūrė Dievai. Jų nauda, vitaminų gausa jau apdainuoti visur, o skonis... Tiesiog nėra žodžių.
Smidrai turbūt tokie mylimi ir dėl to, kad jų sezonas labai trumpas, tad naudokitės proga - sakoma, jų sezonas baigiasi su pirmomis braškėmis!
OLANDIŠKAS padažas.
Gaminsime tradicinį smidrų patiekalą su olandišku (Hollandaise) padažu. Padažą pagaminti nėra lengva, bet patikėkit - verta. Šis padažas - rūgščiai švelnus, idealiai tinkantis prie smidrų..

Ingredientai:
Ryšelis smidrų
Žiupsnis druskos

Padažui:
2 kiaušinių tryniai
80 g gero sviesto
1 šaukštas vandens
0,5 šaukšto citrinos sulčių
Druskos, pipirų


















1. SMIDRŲ GAMINIMAS.
Smidrų paruošimas itin paprastas. Visų pirma, reikia pašalinti sumedėjusią apatinę smidrų dalį - paimkite smidrą ir laužkite jį. Smidras natūraliai sulūš sumedėjusioje vietoje. Nnulaužytus smidrus dedame į verdantį ir gerai pasūdytą vandenį. Virti ne daugiau 3-4 min.! Išėmus iš karto aplieti ledinio šaltumo vandeniu (taip jie nepraras spalvos).

2. OLANDIŠKO PADAŽO GAMINIMAS
Sviestas.
Inde išlydyti sviestą, leisti jam šiek tiek pastovėti, kad atsiskirtų nuosėdos. Į kitą indą perpilti "gerąją", geltoną sviesto dalį, baltas nuosėdas išmesti.
Į stiklinį ar metalinį, geriausia plonasienį dubenį sudėti trynius, vandenį, citrinos sultis ir druską su pipirais.

Garų vonelė.
Ant mažiausios ugnies puode užkaisti vandenį (vandens turi būti nedaug, kad jokiais būdais neliestų dubens dugno, kurį statysim ant puodo).

Ir plakimas.
Taigi statom dubenį ant puodo ir pradedam šluotele plakti.. Plakti reikia intensyviai ir be perstojo, neduoti kiaušiniams ilsėtis. Taip pat būtina sekti karštį. Jei bus per karšta, turėsite omletą.. Todėl patariu karts nuo karto dubenį kilstelėti ir pažiūrėti, ar vanduo puode ne per intensyviai verda.
Kai trynių masė pradės tirštėti, po truputį pradėti pilti sviestą ir vėl plakti, plakti.. Padažas bus gatavas tuomet, kai viskas susijungs į vientisą, tirštą emulsiją.

Šiaip labai rekomenduoju pažiūrėti šį video: https://youtu.be/0r5v2KPBN8g

Smidrus kloti į lėkštę ir aplieti būtinai šiltu padažu.



1 komentaras:

Sultingas pyragas su feta ir špinatais

Nesaldžių pyragų mėgėjams. Panašių receptų internetuose apstu, bet aš turiu argumentų kodėl reikia rinktis manąjį ;) Aš žinau Šio Pyrago ...