Pats geriausias plovas - tai plovas, gamintas ketaus puode ant laužo. Kas nesutinka - meskit į mane akmenį :)
Šis patiekalas dar geras tuo, kad pagaminamas tikrai lengvai, nėra brangus, bet svarbu žinoti kelias pagrindines taisykles:
Būtina perplauti ryžius.
Ryžiuose daug krakmolo, tad jei norite birių ryžių, reikia juos perplauti - užpilti vandeniu ir trinti ryžius tarp delnų. Procesą pakartoti keletą kartų, kol vanduo taps skaidrus.
Gerai apkepti svogūnus
Tikras plovas neturi baltas. Jis ruduoja būtent nuo svogūno apkepimo, todėl nepatingėkite pastovėti šiame etape prie puodo ir tinkamai pačirškinti svogūną. Svarbu neperkepti, nes plovas bus kartus. Kaip žinoti, kad apkepimas tinkamas ? Svogūnas turi būti visiškai minkštas, skaidrus ir saldus. Beje, negailėkit svogūno, net jeigu jo nemėgstate - gerai apkeptas svogūnas tarsi ištirpsta.
Plovo nemaišyti
Sudėjus visus plovo ingredientus į puodą, jo maišyti jokių būdu nebegalima. Kodėl ? Todėl, kad plovas nuo to bus skanesnis ir biresnis. Kodėl ? Todėl, kad karštis ir garai, cirkuliuodami puode, patys išnešios ir išmaišys visus kvapus ir prieskonius paliesdami kiekvieną ryžių grūdelį. Skamba labai romantiškai ;)
Prieskoniai
Plovui tiesiog būtinas kuminas. Taip pat būtų puiku gauti raugerškio uogų ar razinų. Šiaip labai
puikiai tinka sukomplektuoti prieskoniai, skirti plovui: pirkau "Iki" su minėtais ingredientais.
puikiai tinka sukomplektuoti prieskoniai, skirti plovui: pirkau "Iki" su minėtais ingredientais.
Ingredientai ~6 asmenims:
2-3 didesni svogūnai
2 didesnės morkos
2 česnako galvos
600-700 g mėsos: tinka ir aviena, ir kiauliena, ir jautiena
700 g plikytų ryžių
200-300 ml nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus (aha, nevartom akių - reikia daug aliejaus)
Prieskonių skirtų plovui, arba kumino, ciberžolės, aitriosios paprikos, saldžiosios paprikos, raugerškio uogų
Ir... jeigu norite labai smarkiai nusidėti (o aš kartais noriu) - stiklainiukas gero pomidorų padažo ;) teatleidžia man plovų džinai!...
Gaminimas:
1. Pasiruošiamieji darbai: svogūną supjaustyti apystambiais gabalais, morką nuskusti ir sutarkuoti, vieną svogūno galvą smulkiai supjaustyti (galima ir sutraiškyti trintuve, kad būtų greičiau), mėsą supjaustyti nedideliais gabaliukais, ryžius perplauti.
2. Ant laužo (jei šašlykinėje - ant įkaitusių žarijų) dėti ketaus puodą ir supilti tą beprotišką kiekį aliejaus. Aliejui įkaitus, berti svogūnus ir labai gerai apkepinti. Po to dėti morkas su česnaku ir vėl
1. Pasiruošiamieji darbai: svogūną supjaustyti apystambiais gabalais, morką nuskusti ir sutarkuoti, vieną svogūno galvą smulkiai supjaustyti (galima ir sutraiškyti trintuve, kad būtų greičiau), mėsą supjaustyti nedideliais gabaliukais, ryžius perplauti.

apkepinti. Trečia eilėje - mėsa. Apkepus mėsai sudėti ir nepagailėti prieskonių bei druskos.
3. Dabar pats įdomumas: suberti ryžius su paskutine galimybe pamaišyti, dėti visą česnako galvą, jei nebijote nusidėti - supilti pomidorų padažą ir viską užpilti vandeniu. Vandens turi būti apie 2 pirštus virš ryžių.
4. Uždengiam puodą ir nemaišom jokiais būdais. Troškinti reikia apie 30-50 min. Laikas labai priklauso nuo kaitros ir kitų dalykų, tad praėjus 20 min, pastebėkite, kaip ryžiai geria vandenį bei paragaukite pačius ryžius. Kadangi ryžių maišyti negalima, o vandens kiekį sunku tiksliai nustatyti, paimkite medinę mentelę ir atsargiai viduryje padarykite duobutę iki dugno apačios - taip matysite, ar nereikia dar vandens.
4. Uždengiam puodą ir nemaišom jokiais būdais. Troškinti reikia apie 30-50 min. Laikas labai priklauso nuo kaitros ir kitų dalykų, tad praėjus 20 min, pastebėkite, kaip ryžiai geria vandenį bei paragaukite pačius ryžius. Kadangi ryžių maišyti negalima, o vandens kiekį sunku tiksliai nustatyti, paimkite medinę mentelę ir atsargiai viduryje padarykite duobutę iki dugno apačios - taip matysite, ar nereikia dar vandens.
5. Nukėlus puodą nuo ugnies, palikti dar pora minučių ryžiams subręsti ir tada jau galima tiekti.
Mano įkvėpimas ir šaltinis čia
Mėsos kiekį galima drąsiai dvigubinti (tą ir padariau). Labai skanus plovas, ačiū! Ryžiai gavosi birūs, mėsa (kiaulienos sprandinė) - minkšta, tik gal su kuminu persistengiau. Pomidorų padažo nedėjau :)
AtsakytiPanaikintiMėsos mėgėjams per daug mėsos nebūna, ar ne ?:) Ačiū, kad pasidalinote!
PanaikintiPatinka kartais pasigaminti plovą. Plovas - vienas iš tų patiekalų, kurį ne kiekvienas moka gerai pagaminti. Man patiko jūsų plovas. Ačiū už receptą.
AtsakytiPanaikintiIštiesų skaniai atrodantis plovas. Kartą teko ragauti plovo gaminto ant laužo, tik šiek tiek pagal kitokį receptą. Taip pat labai skanu. Vien tik kiek daug duoda pats gaminimas ant natūralios ugnies, degant malkoms ir kylant skaniam dūmui.
AtsakytiPanaikintiFantastiškai skaniai atrodo :) Būtinai reikės gaminti.. Ačiū už receptą
AtsakytiPanaikintiNu labai skanus plovas gaunasi, galima daryti ir su daržovėmis, kas nevalgo mėsos.
AtsakytiPanaikintiAčiū! Sutinku, daržovės tiktų, nes čia patiekale pagrindinės žvaigždės yra ryžiai ir svogūnai :)
PanaikintiAutorius pašalino šį komentarą.
AtsakytiPanaikintiVisi svarbiausi ingredientai vienodais kiekiais,pvz.:1kg mėsos,1 kg svogūno,1 kg ryžių,1 kg morkų.Visa kita grožybė pagal norą-česnakai,razinos,aštrumo kūrėjai....
AtsakytiPanaikintinuo 60mane pramušė ant kulinarijos ,bet pirmus du plovus atidaviau sunėkui. Geriusiai sekasi sriubos
AtsakytiPanaikintinuo 60mane pramušė ant kulinarijos ,bet pirmus du plovus atidaviau sunėkui. Geriusiai sekasi sriubos
AtsakytiPanaikintiKokio dydžio katilo reikia? Neradau, ar praleidau... Ačiū.
AtsakytiPanaikintiValgyt galima. Bet mano skoniui ryškiai per daug aliejaus. Labai riebu.
AtsakytiPanaikinti