2015 m. lapkričio 12 d.

Kiauliena be nuodėmės

Taigi, norėčiau reabilituoti kiaulieną. Pastebiu madą nevalgyti kiaulienos, nes atseit ji riebi, nesveika ir t.t. Tai nėra visiškai tiesa - svarbu valgyti ne per dažnai ir liesesnes jos dalis. Ar žinote, kad iš gyvūninių riebalų kiaulienos riebalai yra  geriausi, nes turi daugiausiai polinesočiųjų rūgščių ? Vitaminų B1, B6, B12, seleno, fosforo, cinko ? Tai va, dabar žinosit.
Man pats nuostabiausias dalykas yra išpjova. Tai - pati liesiausia, sveikiausia, minkščiausia ir skaniausia kiaulienos dalis. Be to, gerokai pigiau nei jautienos išpjova, o skonis taip pat puikus.

Žodžiu, gaminam, neatsikalbinėjam ir dėkojam ;)

4 asmenims
Ingredientai:
2 kiaulienos išpjovos (viso 700-800 g)
50 g sviesto
1 š. miltų
Marinatui:
Provanso prieskonių
Alyvuogių aliejaus
Pipirų, druskos
1/2 laimo
Padažui:
150 ml (2/3 stiklinės) balto sauso vyno
150 ml (2/3 stiklinės) daržovių/vištienos sultinio
300 ml grietinėlės
1 a.š. Dižono garstyčių

Garnyras:
Labai tinka su trinta bulvių ir brokolių koše!


Gaminimas:

1. Nuo mėsos nupjaustyti visas sausgysles ir plėves. Dėti į indą, kuriame marinuosime ir sudėti marinato ingredientus: pilti aliejaus, berti pipirų, druskos, provanso prieskonių (nepagailėkit) ir įspausti laimo. Marinuoti apie 1-2 val. Per tą laiką siūlau ramiai gamintis garnyrą. :)



2. Pasimarinavusią mėsą supjaustyti 2-3 cm storio gabalėliais, gausis tokie gražūs medalionai. Po to medalionus nusausinti popieriniu rankšluoščiu (kad apskrustų), lengvai delnu pamušti (paplokštinti) ir pabarstyti miltais.



3. Įkaitinti keptuvę, išlydyti sviestą ir sudėti medalionus kepti. Kiekvienai pusei - po 3-4 min. Jeigu netelpa visi - negrūskite! Medalionai turi jaustis laisvai keptuvėje, kitaip neapskrus, o troškinsis ;)  Aš kepiau per du kartus.

4. Iškepusius medalionus atidėti į lėkštę, o į tą pačią keptuvę sumažinus ugnį supilti vyną ir sultinį. Pagramdyti keptuvės dugną nuo mėsos likučių. Kaitinti, kol dalis vyno išgaruos, tada supilti grietinėlę ir dėti garstyčių, išmaišyti. Į keptuvę su padažu sudėti kiaulieną ir
patroškinti dar kelias minutes.

Patarimai:
- Vyno galima ir nedėti; vyno rūgštelę galite pakeisti įspaudę citrinos ar laimo sulčių.



Skanaus!




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Sultingas pyragas su feta ir špinatais

Nesaldžių pyragų mėgėjams. Panašių receptų internetuose apstu, bet aš turiu argumentų kodėl reikia rinktis manąjį ;) Aš žinau Šio Pyrago ...